Pilegrimsvandring fra Heidal til Hegge – 28.-31. juli 2016

 

Jeg var i Heidal kirke på konsert med John Faukstad og Reidar Svare i anledning Hegge kyrkje 800 år. I løpet av konserten ble det fortalt om altertavlen i Hegge kyrkje som ble fraktet på kjelke på skareføre fra Heidal til Hegge. Mens deltakerne av pilegrimsvandringen fra Valdres var i kyrkjestugu til kaffe, stakk jeg hjem og hentet sovepose og liggeunderlag og var tilbake ved bussen idet den skulle til å kjøre.
Jeg ble med, som den eneste fra Heidal, på Pilegrimsvandring i altertavla sine spor frå Heidal til Hegge. Bussen gikk først over Harlaug bru og oppover bakkene et stykke så deltakerne skulle se hvor Estin Kjørren (1727-1805), han som laget altertavlen til Hegge kyrkje, bodde på solsiden. Det var ingenting å se, men vi som går tur i vakre Harlauglia vet at grunnmurene bygget med håndmakt til den lille husmannsplassen, står der fortsatt noe overgrodd. Bussen kjørte innover Murudalen, Nysetervegen og videre Flekkmovegen mot Skåbu, passerte Sikkilsdalsveien, Falkefangerhøgda og litt til.
Pilegrimsfølget på 27 personer pluss meg startet vandringen med allsang i passe turvær. Oskampen 1502 moh på vår høyre side, og jammen var Heidalsmuen også der i det fjerne, fjellvannet Øyangen til venstre. Vi passerte Oskamphytta der noen fjellkarer fra Oslo med nøkkel i hånden skulle overnatte. John Nordtorp og noen andre hadde kommet til leirplassen vår i forveien og hadde satt opp lavvoer. John serverte grillet fjellørret fra vann i nærheten, og kaffe med hjemmebakte kaker. Himmelstund ble servert til ære for dem som hadde bursdag den dagen, og så ble det mer sang og quiz rundt bålet etterpå.
Neste dag startet vi i einebærbusker  og vierkjerr, men kom snart til 1200-1300 moh hvor det var godt å gå, passerte Austhøi 1580 moh  på vår høyre side og kunne se Skagetind (Skaget) 1685 moh langt borte til venstre. Fjellplanten kongsspir var å se langs vår sti, og særlig ved veien vi kom til. Andre overnatting skulle finne sted ved demningen ved Vinstrevatnet. John stod klar med selvfanget fisk fra vannet like ved her også. Kokt fjellørret, finnes det noe bedre?
 Siste overnatting skulle være uten veiforbindelse. Jeg måtte avbryte her på grunn av manglende planlegging, dårlig kommunikasjon og forestående besøk hjemme. Men jeg var veldig  takknemlig for de to fine dagene jeg var med på vandringen.
Olsokmessen med prest Eli fra Hegge fant sted under pressenning mellom en husvegg og to tilhengere i regnværet, en katedral, ifølge presten. Olsok-kvelden ble avsluttet med rømmegraut og spekemat, fra hvor?
Kirkeklokkene i Hegge kyrkje hadde kimt da pilegrimsfølget nærmet seg kirken den fjerde dagen. For en opplevelse det må ha vært!
Det er lurt å studere Kyrkjebladet nøye og notere i kalenderen hva som skjer.

Ingrid Granrud

I Heidal kirke
Lørdag 24. september 2016 kl. 19.00
Spelet om altertavla i Hegge kyrkje som Estin Kjørren skar ut.
Øystre Slidre sanglag. Tenor Stein Erik Sagbråten. Susanna Edelmann, cello. Gunvor Hegge, langeleik. Svein Hegge, trombone.
Vår egen organist Vidar Hoel.
Regi: Inga Robøle-Hegge.