Spelet om altertavla i Hegge kyrkje


I Heidal kirke lørdag 24. september 2016



Gunvor Hegge, leder for Hegge sokneråd ønsket velkommen. Det var også Gunvor som spilte langeleik (sjelden å høre i Gudbrandsdalen) og det var hennes akvarell av Skagstinden 1685 moh som var avbildet på billetten.
Inga Robøle-Hegge hadde skrevet teksten og musikken til spelet, og hun stod også for regien og var fortelleren i spelet.
Spelet var en dramatisk fremstilling bygget på historien om altertavlen som Østen (Estin)  Kjørren skar ut rundt 1780, med cello-toner av Susanna Engelmann som følge, forsterket av Svein Hegge på trombone.
Øystre Slidre sanglag, dirigert av tenor Stein Erik Sagbråten, operasanger, og solist i kirken, gav oss mektig sang fra galleriet, særlig om Judas Iskariot så det ljomet oppunder taket.



Fire fedriftskarer, tre av dem helt unge, var på vei over fjellet for å finne husdyr de skulle gjete på sommerbeite så dyrene skulle bli feite til høsten. Fedriftskarene ble utsatt for et voldsomt uvær og holdt på å fryse i hjel. De ba til vårherre, og sverget for at de skulle skaffe en skikkelig altertavle til kirken hjemme i Hegge hvis de mot alle odds kom til å overleve turen.



De holdt det de hadde lovet og fikk Estin Kjørren i Heidal til å lage altertavlen. Estin Kjørren ville lage tavlen større enn det fedriftskarene hadde forestilt seg, og dermed også tyngre. Det ble et umenneskelig slit med altertavlen på kjelke på skareføre over fjellet, via Skagstinden fra Heidal til Hegge kyrkje.
Sognepresten ringte til gudstjeneste for å takke fedriftskarene for altertavlen da nådde hjem til Hegge kyrkje. Presten oppdaget under gudstjenesten at det bare var 11 disipler på altertavlen. Hvor var det blitt av den tolvte, og hvem av disiplene var blitt borte?



Det viste seg at det var Judas de hadde mistet under strabasene på turen, men han ble funnet igjen sommeren etter, noe blek av vær og vind etter et år i fjellet.


Lederen av Hegge sokneråd takket organisten i Sel, Vidar Hoel som stilte opp på kort varsel, og kirketjener Jan Johansen som hadde ordnet det slik at det hele ble så vellykket. De fikk hvert sitt  sølvsmykke laget i forbindelse med Hegge stavkyrkje 800 år.
Aktørene eller amatørskuespillerne hadde tidsriktige klær, eller kostymer siden de var lånt fra folkemuseum. Lyssettingen var i tillegg til det den skulle være, også en kunst i seg selv.
Det ble en fantastisk opplevelse for oss og minnet oss om at vi ikke har noe å grue oss for når vi nå får kortere dager enn netter etter høstjevndøgn.


Ingrid Granrud
Tekst og foto