Ope hælg – Vandring til Espesetrene – rundtur med kjentmann

 

Vi var 17 personer som startet fra Øverbygdsvegen oppover Rosetervegen:
Anna Brobakken, Ingrid og Gustav Ekre, Anne Kari og Arne Fjerdingren, Jo Fjerdingren, Semon Harerusten, Randi Holen, Anna og Bjarne Lien, Liv Marit og Per Prestgard, Rune Randen, Aslaug Rindhølen, Kjell Sæther, Magne Teigen og Ingrid Granrud.

Første halvtimen var bare opp og opp på en god setervei. Der vi fortsatte på sti sørover inn i skogen kom det noen regndråper av og til. Vi tok en avstikker til Hjellet-seter i skoggrensen. Flere av turdeltakerne mintes sin oldemor som hadde vært budeie her. Høytidsstund for oss andre også her vi stod og tenkte på hvordan folk levde og slet før i tiden.

Asta Bekkemellem stod i døren til sin seter på Espesetrene og ønsket velkommen med et glass saft i varmen. Hun hadde dekket på bord inne og serverte kaffe med rundstykker med ost og skinke og sjokoladekake til. Godt å sette seg ned i et hus og beundre det gamle som er bevart. Finn Ekre i Gudbrandsdølen hadde i 1983 skrevet så fint og treffende om budeia Asta på setra. Anne Kari leste opp avisartikkelen fra den gangen til stor applaus.
Per takket Asta for hennes gjestfrihet.

Ragnhild og Jostein var kommet til setra og tok flesteparten av turgåerne med på en ekstratur, sør for Espesetrene. Vi stoppet først ved et sted, der det i eldre tider hadde vert drevet med jernblestring.

Så fortsatte vi innover snaufjellet i retning mot Veslefjellet og videre til Storrtjønne, der Jostein Espelund fortalte om «vassvegen» fra Storrtjønne og nordover til Grotebekken. Turen gikk så tilbake til Espesetrene over Veslefjellet der vi skrev oss inn i boka som finnes i varden der.

Utpå dagen ble det sol og varmt, nesten synd å forlate det flotte stedet som Espesetrene er.

 Ingrid Granrud, tekst
Magne Teigen, bilder